Neufert House - Cologne

Next to the listed residence X1, which Peter Neufert built in 1959, a new, barrier-free house for one person, with a connect joined visitor flat, was to be built. The homogenous cuboid was sculpted from the building volumes through reduction and addition. This results in two tall spaces on the level site, which create volume, allow generous views of the park and draws sunlight into the building interior from several directions. Two incised structures with terraces in front shape the glazed south side and open up to the garden. The metal façade gives the house an independent, unobtrusive presence to house X1. A coordinated energy concept with concrete core activation, air-water heat pump and controlled ventilation of the living space leads to the low-energy house standard.


back to index
Completion: 2013
LPH: 1-9
Owner: private
BGF: 237 m²
BRI: 825 m³
Energy: 56,09 KWh/m²a um 35% besser als EnEV
Honors: 2016 - Iconic Award 2016, Architecture winner
2014 - Häuser des Jahres 2014, Die 50 besten Einfamilienhäuser des Jahres 2014
2014 - Heinze Architekten Award, Shortlist 2014
Projectnumber: 603